.

WSZYSTKO DLA PIŁKARZY



Podnieś swoje umiejętności piłkarskie !

porady, diety, ćwiczenia, treningi dla piłkarzy - wszystko za darmo! Wszystko dla Ciebie!

Kokos wzmocni Twoją odporność!

Nieubłaganie zbliża się zima. Z jej pojawieniem się kojarzy nam się śnieg i...  choroby! Ciągły katar, kaszel, zziębnięte dłonie oraz przemoczone stopy. Cóż, takie uroki zimy. Jako piłkarz nie możesz pozwolić sobie na osłabienie organizmu. Zastanawiasz się, jak wzmocnić swoją odporność? Oto, co pomoże Ci ustrzec się przeziębienia:


Genialny olej! zdobądźcie prawdziwy, tłoczony na zimno olej kokosowy. Ma on wiele genialnych właściwości, między innymi bakterio- i wirusobójczych.
 Około połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, który występuje w dużych ilościach występuje w naturze tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka (tam buduje jego odporność od samych narodzin). Niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie!!!
 Dobrej jakości olej nie jest łatwodostępny, ale warto poświęcić trochę środków na pozyskanie. Niewielu ludzi wie o tych wspaniałych właściwościach. Zaopatrując się w ten olej wzmocnisz odporność i uzyskasz przewagę nad innymi zawodnikami.

Jeśli jednak nie chce Ci się szukać, kup zwykłego kokosa ;). Jest również zdrowy i urozmaici Twoją dotychczasową dietę.

Kupując kokosa, należy nim wstrząsnąć w sklepie, by przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe, ponieważ wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona, a w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko. Nie należy się zbyt ociągać z jego spożyciem. Swoje wyleżał już w sklepie itd. Po rozłupaniu można go przetwarzać, suszyć lub zamrażać.


By spożyć orzech kokosowy, należy go rzecz jasna najpierw go rozłupać. W tym celu trzeba wywiercić w nim dziurę, przelać mleczko kokosowe do jakiegoś naczynia, następnie owinąć owoc jakimś ręczniczkiem kuchennym lub innym materiałem, położyć na podłodze i celnie strzelić młotkiem. Najlepiej schrupać go na surowo. Istnieje też możliwość zakupienia wiórków kokosowych, które można dowolnie przetwarzać. Smaczne są także płatki kokosowe jedzone z mlekiem lub jogurtem. Z kolei sok z kokosa jest dobrym dodatkiem do alkoholi (piłkarzom oczywiście nie polecamy!). Schłodzone mleko kokosa jest bardzo orzeźwiające, z wysuszonego jądra kokosa można wyrabiać śmietankę kokosową lub olej.


Kokos jest bardzo smaczny i wartościowy – zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wartość energetyczna wynosi ok. 620 kcal.

GORĄCO POLECAMY !

http://szkolapilki.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz